De Twamêster is vanaf 1996 een openbare school met identiteitscommissie : een samenlevingsschool ontstaan door de fusie van de Openbare en de Katholieke basisschool.
Het lesgeven is de kern van ons werk. We onderscheiden pedagogisch en didactisch handelen, hoewel beide facetten van ons werk feitelijk onscheidbaar zijn.
Wij bereiden onze leerlingen voor op een leven als lid van een groep, een gemeenschap (Mienskip) en op een democratische en pluriforme samenleving en leren onze leerlingen aanpassen aan de wisselende omstandigheden. Deze vaardigheden en houdingen worden geoefend aan de hand van samen spelen, werken en leren, de lessen van de Vreedzame school, Groepsgeluk, lessen Levensbeschouwelijk Vormingsonderwijs (LEVO) en Godsdienstig Vormingsonderwijs (GVO).
Wij ondersteunen en begeleiden leerlingen bij de identiteits- en persoonlijke ontwikkeling die bijdraagt aan een unieke, zelfbewuste, zelfstandige maatschappelijk verantwoorde persoonlijkheid. Deze vaardigheden worden geoefend tijdens alle lessen waarbij kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen: een breed aanbod voor hoofd, hart en handen.
Alle kinderen zijn uniek, gelijkwaardig, maar niet gelijk en ontwikkelen zich verschillend.
Om een harmonieuze ontwikkeling bij leerlingen te realiseren is afstemmen op de leefomgeving belangrijk. De Twamêster hecht daarom grote waarde aan een optimale samenwerking met ouders en de organisaties in de omgeving.
Op De Twamêster hechten we groot belang aan een vriendelijke en veilige sfeer op school. Als een kind zich veilig voelt, kan het zich goed ontwikkelen. Kinderen hebben behoefte aan uitdagingen. Daarom vinden wij het belangrijk dat er op school inspirerend onderwijs wordt gegeven; onderwijs dat de kinderen uitdaagt nog onbekende terreinen te onderzoeken. Kinderen leren door te denken, te voelen en te doen. Daarom bieden wij op De Twamêster onderwijs waarbij wij een balans zoeken tussen hoofd, hart en handen.
Hoofd:
Ons hoofd staat voor het ontwikkelen van het denkvermogen over de wereld zodat leerlingen zelfstandig weloverwogen beslissingen kunnen nemen op basis van beredeneren, berekenen, beschouwen, begrijpen en weten.
Hart:
Ons hart staat voor emotie, gevoelens, beleving, vertrouwen, betrokkenheid, ervaren en ervaring. Leren met het hart betekent dat het kind 'geraakt' wordt door de leerstof, waar vervolgens motivatie, passie, bezieling en innerlijke drijfveren uit voortkomen.
Handelen (handen):
Onze handen staan voor praktisch, aarden, concretiseren, uitvoeren en in de praktijk uitvoeren. Leren door te doen!
Een goede balans tussen hoofd, hart en handen vinden wij noodzakelijk!
obs de Twamêster B.K. v.d. Bergstrjitte 2, 9005 PW WERGEA, Tel: 058 2552557 Directeur E. Hoekstra, directie.twamester@proloog.nl disclaimer | colofon