Oase met amfitheater
Onze kinderen groeien op in  een  landelijke groene omgeving en wij willen hen graag  extra betrekken bij al  het moois dat  de  natuur te bieden heeft.  Daarom is er rondom de school een prachtige oase aangelegd met een amfitheater,  bloemen, groentetuintjes en fruitbomen waar kinderen de natuur  kunnen ontdekken en waar regelmatig natuurlessen plaatsvinden.  Onder leiding  van enthousiaste leerkrachten verzorgen leerlingen de groentetuintjes. Regelmatig wordt er  door ouders of leerlingen iets lekkers gebakken of gekookt met fruit en/of groente uit eigen tuin.

Duurzaamheid
Het dak van De Twamêster is voorzien van zonnepanelen en levert ondertussen meer stroom op dan wij kunnen gebruiken.  We proberen zo duurzaam mogelijk met onze materialen om te gaan. Het afval wordt door de kinderen keurig gesorteerd  en plastic verpakkingen worden zo minimaal mogelijk meegenomen naar school.  
De jeugdraad heeft hiervoor een actie op touw gezet: 'Plastic de school uit'. 

Hygiëne
Zodra het gaat regenen is  het vanzelfsprekend ook nat  in de oase . Er vormen plassen en hier en daar is het blubberig. Dit vinden veel kinderen niet erg. Om de kinderen wel  lekker te laten spelen maar toch het gebouw van binnen schoon te houden doen de kinderen van de groepen 3 t/ 8 de schoenen uit.  De vloerverwarming zorgt in de herfst, winter en voorjaar voor lekkere warme voeten.  
Naast de reguliere dagelijkse  schoonmaak komt er drie keer per jaar een groep ouders de school van binnen extra schoonmaken.

Gezondheid
Wij streven de principes van een gezonde school na. De kinderen eten fruit in de pauzes en drinken water. Ze nemen zelf een beker of flesje mee naar school.  Er wordt gezond getrakteerd. Ook de leerkrachten krijgen een gezonde traktatie.



De jeugdraad

De jeugdraad is een groep verantwoordelijke leerlingen, democratisch gekozen door de medeleerlingen. Zij denken mee over het beleid op De Twamêster. Zij vergaderen maandelijks met de directeur.

Jeugdconciërges

Op de Twamêster zijn de kinderen samen verantwoordelijk voor de leefomgeving. De jeugdconciërges zorgen voor het schoon en ordelijk houden van het gebouw en de schoolomgeving.

Mediatie binnen de Vreedzame school

Een belangrijk onderdeel van De Vreedzame School is mediatie. Mediatie is bemiddeling bij conflicten. Alle leerlingen leren wat mediatie is en daarnaast worden enkele leerlingen opgeleid om de rol van leerlingmediator te vervullen. Zo nemen de kinderen zelf de verantwoordelijkheid voor het oplossen van conflicten in de klas of op het schoolplein. Dit noemen we 'peer mediation'.